CV

Op een vacature reageren 5 tips

Je hebt dan eindelijk een vacature gevonden die helemaal bij jou past! Tijd om een geweldige motivatiebrief te schrijven zodat je wordt aangenomen en lekker aan de slag kunt gaan. Maar hoe schrijf je nou een goede motivatiebrief (cv) waarvan werkgevers onder de indruk raken? Wij hebben zes uitstekende tips voor je.

Tip 1. Weet met wie je contact opneemt

Op het moment dat je op een vacature gaat reageren is het belangrijk om te weten met wie je nu precies contact opneemt. Is het onduidelijk wie de contactpersoon is? Pak de telefoon en vraag de organisatie aan wie je reactie gericht moet zijn. Het komt een stuk professioneler over en het laat zien dat je bereid bent om moeite te doen.

Tip 2. Een korte motivatiebrief

De tweede tip is dat je moet zorgen voor korte motivatiebrief. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze effectief is. Zorg voor drie alinea’s en zorg ervoor dat je je punt duidelijk maakt. Leg uit waarom je solliciteert en waarom jij de persoon bent die ze moeten aannemen. Geef ook een goede reden waarom je kiest voor deze werkgever en niet voor een concurrent. Overige randzaken kun je eventueel later in een gesprek naar voren brengen.

Tip 3. Controleer je motivatiebrief

Als je je motivatiebrief hebt geschreven en hij is klaar om verzonden te worden moet je hem eerst nog even goed controleren. Lees het meerdere keren opnieuw om te kijken of er geen spelfouten te vinden zijn. Het liefst doe je dit hardop.

Tip 4. Wees positief

Wees zo positief mogelijk op het moment dat je een motivatiebrief gaat schrijven. Laat direct merken dat je er in zin hebt. Om het te verduidelijken hebben we een voorbeeld. Dit is bijvoorbeeld een negatieve zin: ‘in de avond werken vind ik niet erg’. Je geeft weliswaar aan dat het voor jou geen probleem is maar het klinkt niet echt positief. Je kunt er bijvoorbeeld beter van maken: ‘Ik vind het fantastisch om te werken tot in de late uurtjes want ik ben een echte avondmens!’.

Tip 5. Benoem alleen relevante ervaringen

Op je CV kun je alle ervaringen die je hebt in een overzicht zetten zodat hier naar kan worden gekeken. De meeste ervaringen zijn wellicht helemaal niet interessant voor jouw potentiële werkgever. Zorg er daarom voor dat je alleen ervaringen in de motivatiebrief opsomt die relevant zijn voor de vacature waar je op reageert.

Tip 6. Zorg voor een samenvattende zin op het eind

Aan het einde van de brief is het de bedoeling dat je een samenvattende zin creëert. Je wilt immers graag uitgenodigd worden om de werkgever te overtuigen dat jij de meest geschikte bent voor deze baan. Zet bijvoorbeeld in het einde van de brief: ‘Hopelijk kan ik binnenkort jullie nog meer overtuigen in combinatie met een kop koffie!’.